ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FOCUS Σμίντινγκ: Σας φορολογούν για παραδειγματισμό


Σμίντινγκ: Σας φορολογούν για παραδειγματισμό Κριτική στην ακολουθούμενη συνταγή των συνεχών περικοπών ασκεί Γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι οι απαιτήσεις της τρόικας για εισπρακτικά μέρα είναι αποτέλεσμα μίας τιμωρητικής λογικής που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα

Συνεντεύξεις γνωστών οικονομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ για το ελληνικό πρόβλημα φιλοξενούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
"Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας", είναι η άποψη του Γερμανού οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.
Ο Σμίντινγκ απορρίπτει τις νέες.........................
περικοπές υποστηρίζοντας ότι "τα πακέτα περικοπών είναι πολύ δραστικά". "Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας. Η τρόικα θα έπρεπε να αξιολογεί την Ελλάδα με βάση τις μεταρρυθμίσεις και όχι με βάση τους στόχους διόρθωσης του ελλείμματος, διότι σε εποχές ύφεσης όλοι οι στόχοι για συρρίκνωση του ελλείμματος συνιστούν ψευδαίσθηση", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα γιατί η τρόικα ζητά συνεχώς νέες περικοπές, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως το πράττει επειδή "κυριαρχεί η ιδέα της τιμωρίας". "Οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της σαθρής οικονομικής τους διαχείρισης", συμπληρώνει.
"Πέραν τούτου οι περικοπές μπορούν να εξηγηθούν πιο εύκολα στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους και βεβαίως είναι μετρήσιμες. Αντίθετα οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς μετά από καιρό. Έχω όμως την εντύπωση πως η Ευρώπη αρχίζει σιγά-σιγά να το αντιλαμβάνεται", παρατηρεί στη συνέχεια
Στο ερώτημα εάν η κήρυξη χρεοκοπίας θα διευκόλυνε τα πράγματα, ο Σμίντινγκ απαντά πως μια χρεοκοπία σημαίνει ότι "το κράτος δεν θα έχει πια να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ότι θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και οι Έλληνες πολίτες θα χάσουν τις οικονομίες τους. Ουδείς γνωρίζει, τι μπορεί να προκύψει σε μια χρεοκοπία, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, είναι μεγάλοι".
Το περιοδικό ρωτά πόσο αξιόπιστη είναι η απειλή Σόιμπλε πως δεν θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, εάν είναι αρνητική η έκθεση της τρόικας, και ο οικονομολόγος της Berenberg Bank εκτιμά: "Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικές είναι οι εκθέσεις της τρόικας. Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει όντως τα συμφωνηθέντα, οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση".
Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "δρομολόγησε μια σειρά σωστές μεταρρυθμίσεις".
Τη θέση ότι η ΕΕ έχει κάνει "ένα μισό γάμο" διατύπωσε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ και χαρακτήρισε τις δομές της "πολιτικά ασταθείς".
Εκτίμησε ακόμη πως αργά ή γρήγορα θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, "οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πάρουν για κάθε ευρώ μόνον 30 λεπτά. Είναι αναπόφευκτο".
"Εάν θα μείνει παράλληλα η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είναι μια πολιτική απόφαση. Νομίζω όμως ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία δεν έπρεπε να ενταχθούν καν στην ευρωζώνη. Συνιστά ύβρη. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη της Σλοβακίας και της Εσθονίας. Είναι όλες τους θαυμάσιες χώρες, αλλά είναι αναδυόμενες οικονομίες", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς οριοθετείται η ευρωβοήθεια, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε: "Θεωρητικά πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους σε όλες τις χώρες που είναι αφερέγγυες και να στηριχθούν μόνον όσες έχουν προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν σαφή όρια στις δύο αυτές έννοιες. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή, να θέσουν όρια, και ασφαλώς να τα τηρήσουν. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα είναι όμως παράλογος".
ΠΗΓΗ: Ντόιτσε Βέλλε
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails