ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ!

Coat of arms of Greece since 7 June 1975.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εθελοντικό κούρεμα έως 60% - Διάσωση των τραπεζών από το EFSFμε προνομιούχες μετοχές - Δεν κρατικοποιούνται οι τράπεζες! - Μείωση του χρέους κατά 100-120 δις.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΣΧΟΙΝΑ
Οριστικοποιήθηκαν τα βασικά σημεία του ευρωσχεδίου για το ελληνικό χρέος και τη διάσωση των ελληνικών αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες σε teleconferance που πραγματοποιήθηκε αργά το........................
βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στο οποίο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των τραπεζών και των άλλων θεσμικών επενδυτών-κατόχων ελληνικών ομολόγων, ο εκπρόσωπος του IFF Τσαρλς Νταλάρα ΄έκανε γνωστό ότι υπήρξε προσέγγιση των εμπλεκομένων πλευρών στο ακόλουθο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και των συνακόλουθων προβλημάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος:

- Το σύνολο του ελληνικού χρέους που λήγει μετά το 2013 "κουρεύεται" κατά 60%.Πρόκειται για ποσό της τάξης των 200 δις ευρώ και κατά συνέπεια το ελληνικό βάρος ελαφραίνει κατά 100 δις περίπου.

- Το κομμάτι του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ -περίπου 60 δις. μάλλον θα κουρευτεί κατά 20%,και θα εισφέρει άλλα 12 δις στην ελάφρυνση
- Το κομμάτι των 110 δις που έχει δανείσει στην Ελλάδα η τρόικα θα καταβληθεί κανονικά
- Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών η ανακεφαλαιποίησή τους, η ενίσχυση δηλαδή των ιδίων κεφαλαίων τους δεν θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά από το EFSF και μάλιστα με προνομιούχες μετοχές . Έτσι δεν κρατικοποιούνται, ούτε αποκτούν άλλο management.Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται σε πλέον διευρυμένη κλίμακα η ρύθμιση Αλογοσκούφη.
- Στόχος είναι να υπάρξει εν τέλει μια απομείωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους κατά 50 ποσοτιαίες μονάδες περί τα 110 δις. περίπου και να μειωθεί το χρέος στο 125-130%.
- Τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν στα ασφαλιστικά Ταμεία θα καλυφθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

Αναμένεται ότι τα ανωτέρω θα είναι τα βασικά που θα προταθούν και από την Α. Μέρκελ αύριο, προς έγκριση στη γερμανική Βουλή.

Μαζί βεβαίως με την επιβολή πολυετούς Επιτροπείας στην Ελλάδα.
'Οπως μετέδιδε νωρίτερα το axiaplus:

Ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους επιχείρησαν να δείξουν Μέρκελ και Σαρκοζί. Για Τετάρτη μετατίθενται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, τις τράπεζες και το EFSF, μυστήριο παραμένει το ύψος του κουρέματος. Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Βαν Ρομπέι.

Μέρκελ και Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου, επιχείρησαν να δείξουν ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους και ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Η παρούσα δεν είναι κρίση του ενιαίου νομίσματος, αλλά κρίση υπερχρέωσης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. "Γερμανία και Γαλλία μιλούν με την ίδια φωνή" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. "Το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε", τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ο "καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του".

Η Μέρκελ είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει μόνες τους να προσπαθήσουν να βρουν στην ελεύθερη αγορά τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους και αν δεν τα καταφέρουν θα μπορούν να απευθύνονται στα κράτη και το EFSF.

Ο Σαρκοζί βεβαίωσε από την πλευρά του ότι "διαγράφεται ήδη μια αρκετά ευρεία συμφωνία", όσον αφορά την ενίσχυση του EFSF, παραδέχτηκε όμως ότι "θα χρειαστούν μακρές ώρες διαπραγμάτευσης, πριν από την τελική συμφωνία", ενώ έκανε λόγο για τις τεχνικές δυσκολίες και την περιπλοκότητα των διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι οι εργασίες προχωρούν καλά, και ότι "υπάρχει απόλυτη αποφασιστικότητα ώστε να βρούμε βιώσιμη λύση". "Την Τετάρτη θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές", τόνισε.

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα "συνολικό πακέτο" που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. "Είδα ένα Γάλλο πρόεδρο και μία Γερμανίδα καγκελάριο αποφασισμένους να εργαστούν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης".

Μπαρόζο-Βαν Ρομπέι: Στόχος η εξεύρεση βιώσιμης λύσης
Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, δήλωσαν οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόσφατη ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και την απόφαση να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι αναμένεται από τις ελληνικές αρχές αποφασιστική δέσμευση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επισήμανε παράλληλα ότι το δεύτερο πρόγραμμα διαμορφώνεται με την αξιόπιστη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επί τη βάση της έκθεσης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις Βρυξέλλες συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των "διορθωτικών κινήσεων" που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.

Ο ελληνικός στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι "οριστική, καθαρή και ασφαλής τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως".

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Γ. Παπανδρέου: "Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη"
"Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου εισερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και τη χώρα πιο δίκαιη.

"Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο. Καταλήγοντας ο Γ. Παπανδρέου είπε: "Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά".

Αντ. Σαμαράς: Η επανεκκίνηση της οικονομίας, απαραίτητος όρος για την κοινωνική συνοχή
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μαϊζέ, στα περίχωρα των Βρυξελλών, επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Χρειάζεται λοιπόν παράλληλα με τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όρος απαραίτητος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φραστικό επεισόδιο Σαρκοζί-Κάμερον

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σημειώθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαρκοζί φέρεται, σύμφωνα με τις εφημερίδες The Guardian και The Daily Telegraph, να είπε στον Κάμερον: "αηδιάσαμε να σας ακούμε να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι να κάνουμε. Έχετε πει ότι απεχθάνεστε το ευρώ , δεν θέλετε (η Βρετανία) να ενταχθεί σε αυτό, και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε στις συνόδους μας".

Από την πλευρά του ο Κάμερον, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, επέμεινε ότι η "η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει όλες τις οικονομίες" (των κρατών-μελών της ΕΕ), περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι είναι "προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας οι χώρες της ευρωζώνης να επιλύσουν τα προβλήματά τους".

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=329089&nt=108&lang=1Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails