ΡΥΘΜΙΣΗ «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» Μειώσεις μέχρι 35% σε όλες τις ΔΕΚΟ


Μειώσεις μέχρι 35% σε όλες τις ΔΕΚΟ Η κυβέρνηση επεκτείνει το μισθολογικό καθεστώς που θεσμοθετήθηκε στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Ανώτατο όριο 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν το 2009 έθεσε η κυβέρνηση στις μειώσεις των αποδοχών που προέρχονται από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για 70.000 υπαλλήλους που απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και δημοτικές επιχειρήσεις.
Με διάταξη που......................
συμπεριλήφθηκε στη 2η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση επεκτείνει το μισθολογικό καθεστώς που θεσμοθετήθηκε στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Συγκεκριμένα, για το σύνολο των περίπου 120.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις του Δημοσίου, εισηγμένες και μη, η εφαρμογή των αρχών του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει δύο προϋποθέσεις:
  • Την προσαρμογή των αποδοχών «προς τα κάτω», τηρώντας όμως ως μέσο όρο σε κάθε οργανισμό των πάσης φύσεως αποδοχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι -εκτός των ασφαλιστικών εισφορών- τα 1.900 ευρώ.
  • Οι μειώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 35% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν οι εργαζόμενοι στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Η δεύτερη προϋπόθεση δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» στις μειώσεις των μισθών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και το 50% (δημοτικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου) με την εφαρμογή μόνο του μέσου όρου αποδοχών στα 1.900 ευρώ.
Παράλληλα, η 2η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, να εξαιρούνται από την εφαρμογή των ανωτάτων ορίων μηνιαίων τακτικών αποδοχών κλάδοι ή ειδικότητες εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι το μέσον κατά κεφαλήν μισθολογικό κόστος στον φορέα δεν θα ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.
Για τις αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο Δημόσιο προβλέπεται ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο που περιγράφουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται, μέχρις ότου υπογραφούν κοινές υπουργικές αποφάσεις για να καθοριστούν τα όρια των αποδοχών έπειτα από διαβούλευση της κυβέρνησης με τις δημοσιογραφικές ενώσεις.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails