ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 44 ΦΟΡΕΙΣ «Φύλλα πορείας» σε 500 υπαλλήλους οργανισμών

Με την επίβλεψη του Δ. Ρέππα και του Ντ. Ρόβλια το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στοιχεία για την εφεδρεία   Εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέλαβαν την περασμένη Παρασκευή με δικαστικούς κλητήρες τις αποφάσεις ένταξής τους στις λίστες εφέδρων

Με την επίβλεψη του Δ. Ρέππα και του Ντ. Ρόβλια το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στοιχεία για την εφεδρεία

Στην «εφεδρεία» υποδέχονται το 2012 περίπου....................................
500 εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη μικρότερη προϋπηρεσία, από 44 καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011.
Τα πρώτα «φύλλα πορείας» έχουν αποσταλεί με δικαστικούς κλητήρες από την περασμένη Παρασκευή σε 64 υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ που εργάζονταν στον ΟΣΚ, στη «ΘΕΜΙΔΑ Κατασκευαστική» και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, 170 υπάλληλοι από το ΙΓΜΕ και ένας εργαζόμενος από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ο αριθμός των «εφέδρων» και από τους υπόλοιπους καταργούμενους οργανισμούς, όπως είναι η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ, ο ΟΠΕΠ ΑΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ που συγχωνεύτηκε με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων κ.τ.λ., οι οποίοι διαθέτουν προϋπηρεσία μέχρι και 15 χρόνια.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αμείβονται την επόμενη χρονιά με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν και θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκδικήσουν τη μετάταξή τους σε μόνιμη θέση αντίστοιχων προσόντων στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί των συνολικών ετήσιων προσλήψεων.
Επίσης μπορούν να διεκδικήσουν τη σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου σε ποσοστό 30% στο σύνολο του εποχικού προσωπικού που θα προσλάβει το κράτος και θέσεις μερικής απασχόλησης. Με δεδομένο τον περιορισμό των προσλήψεων στον κρατικό μηχανισμό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η εφεδρεία θα οδηγήσει στην απόλυση για τους περισσότερους «εφέδρους» έπειτα από έναν χρόνο που θα «σταματήσει» η καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της εφεδρείας συνυπολογίζονται με την αποζημίωση απόλυσης.
Ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης
Ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης

Τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμενων και καταργούμενων οργανισμών -σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011- όφειλαν μέχρι χτες να θέσουν σε «εφεδρεία» προσωπικό από τον φορέα υποδοχής, ΥΕ και ΔΕ με τη μικρότερη προϋπηρεσία, ισάριθμο με τους εργαζομένους των ίδιων εκπαιδευτικών κατηγοριών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον νέο οργανισμό. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, τότε θα πρέπει να τεθεί σε «εφεδρεία» το σύνολο των υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ του φορέα υποδοχής.
Αορίστου χρόνου
Ανακοινώνεται ο αριθμός των εφέδρων

Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού σταδίου της εφεδρείας στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονταν στον «στενό» δημόσιο τομέα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε εφεδρεία 800 μόνιμοι υπάλληλοι
Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε εφεδρεία 800 μόνιμοι υπάλληλοι
Χθες έληξε η προθεσμία για την εφαρμογή της εφεδρείας σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου που χρειάζονται μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Το υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του στα ΝΠΙΔ και στις ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων), ζητεί μέχρι τις 9 Ιανουαρίου να αποστείλουν στις υπηρεσίες τα αριθμητικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας στους φορείς.
Από την εφαρμογή του μέτρου έχουν τεθεί σε εφεδρεία μόλις 800 μόνιμοι υπάλληλοι από τον «στενό» δημόσιο τομέα, όταν η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας έκανε λόγο για ένταξη 15.000 υπαλλήλων στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 εργαζομένων σε καθεστώς «εφεδρείας» που οδηγεί σε απόλυση, μέχρι τα τέλη του 2011.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι οι δανειστές με την επιστροφή τους στην Αθήνα θα ζητήσουν απολύσεις και καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο την περασμένη χρονιά.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Ποιοι εξαιρούνται από το νέο καθεστώς

Εκτός εργασιακής εφεδρείας μένουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε τομείς λειτουργίας των συγκοινωνιακών εταιρειών και του ΟΣΕ, καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η εξαίρεσή τους από το μέτρο ύστερα από σχετική εισήγηση του Μάκη Βορίδη. Ετσι, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την τελευταία ημέρα του 2011, εξαιρούνται από την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας επτά κρίσιμες ειδικότητες:
  • Οδηγοί και τεχνικοί της ΟΣΥ (λεωφορείων και τρόλεϊ).
  • Ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ).
  • Μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Σταθμάρχες, κλειδούχοι και προσωπικό ασφαλείας του ΟΣΕ.
Υπολογίζεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται συνολικά περίπου 700 εργαζόμενοι και συγκεκριμένα περίπου 350 από την ΟΣΥ, 150 από τη ΣΤΑΣΥ και 200 από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Για να εξαιρεθεί ένας εργαζόμενος θα πρέπει την 1.1.2012 να εργάζεται σε κάποια από αυτές τις εταιρείες και να έχει μία από τις παραπάνω ειδικότητες. Την απόφαση εξαίρεσης λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο της κάθε εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των εταιρειών είχαν προειδοποιήσει πως η οριζόντια εφαρμογή της εφεδρείας, ύστερα από το μαζικό κύμα μετατάξεων που είχε προηγηθεί, θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του συγκοινωνιακού έργου, νέες περικοπές δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ, αύξηση των χρονοαποστάσεων (χρόνοι διέλευσης μεταξύ συρμών) και μείωση δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails