Αίτημα στην Ελβετία για άρση απορρήτου


vouliΣτα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων βρίσκεται το πρότυπο έντυπο εξουσιοδότησης προς την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών, το οποίο οι Έλληνες βουλευτές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ζητήσουν διερεύνηση για τυχόν ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στο όνομά τους. Πρώτος την επιστολή αυτή έχει υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος,ενώ όποιοι από τους βουλευτές επιθυμούν θα μπορούν να τις παραλαμβάνουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Η ΝΔ, που κάνει λόγο για «παραπλανητική και ταπεινωτική διαδικασία», να αντιπροτείνει διερεύνηση των «πόθεν έσχες», όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων μετά τη μεταπολίτευση.....................

Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών βουλευτών και κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκφράζει την αντίθεσή του ως προς την επιλογή αυτής της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι θα καταρρακώσει το κύρος του κοινοβουλίου και της χώρας. Επαναφέρει, τέλος, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ελέγχου του πόθεν έσχες για όλους όσους έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων από το 1974 έως σήμερα.
Οι απαντήσεις της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών για όσους βουλευτές ανταποκριθούν στην πρόταση της Επιτροπής της Βουλής, θα σταλούν στον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, προκειμένου εκείνος στη συνέχεια να ενημερώσει με τη σειρά του την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του.

Απάντηση γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ

«Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε νέα παγκόσμια είδηση. Θα καταρράκωνε το κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου διεθνώς και θα καθιστούσε την Ελλάδα, για μία ακόμα φορά -μετά τις γνωστές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου περί «χώρας διεφθαρμένων»- περίγελο του κόσμου, χωρίς ταυτόχρονα να φωτίζει την αλήθεια για όσους πράγματι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα», αναφέρει στην απάντησή του ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Η αντιπρόταση της ΝΔ εναποθέτει τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρωθυπουργών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων σε ανεξάρτητους δικαστικούς που θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν το άνοιγμα λογαριασμών, «όχι μόνον στην Ελβετία, αλλά παντού», κυρίως σε δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, αλλά ακόμη και εντός χωρών της ΕΕ (Κύπρο, Αγγλία, Λουξεμβούργο κ.ά.). Οι δικαστές αυτοί θα πρέπει να επιφορτιστούν και με τη διερεύνηση της ενδεχόμενης διακίνησης χρημάτων μέσω off shore εταιρειών, καθώς και της απόκτησης ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας
Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails