Ελεύθερη η συνταγογράφηση

Δικαίωμα συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) θα έχουν όλοι οι γιατροί, συμβεβλημένοι και μη, σύμφωνα με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, η οποία ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:....................

 «Ιατροί του ΕΟΠΥΥ, εκτός ωραρίου εργασίας τους, καθώς και ιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δύνανται να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του φαρμακευτικά σκευάσματα ή παρακλινικές εξετάσεις που θα εκτελούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, μόνον με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3892/2010 (Α', 189) ''Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων'', αφού πιστοποιηθούν και εκδηλώσουν την επιθυμία τους αυτή με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης».
Η απόφαση αποτελούσε αίτημα του ιατρικού κλάδου, κρίνεται ως «ένα πρώτο βήμα θετικής εξέλιξης», ωστόσο γιατροί του ΙΚΑ, νοσοκομειακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Ειδικότερα, οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, ζητώντας κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών θεμάτων των γιατρών, στον ΕΟΠΥΥ.
«Τη δημιουργία ενός ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα γνωρίζει ο κάθε λειτουργός ποια θα είναι η σύμβαση που θα υπογράψει για τη συμμετοχή του στο νέο οργανισμό», ζητούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα απέχουν από τα ιατρεία τους μέχρι και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία, ζητώντας πάγωμα των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, ενώ το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συνέρχεται την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails