Τα ένσημα που έγιναν παλάτια για τους υπαλλήλους - Απίθανες κομπίνες και μαγευτικές βίλες φανερώνει η δικογραφία


Η πολυτελής βίλα στον Βαρνάβα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας

Τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση και των συζύγων τους έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συγγενείς και φίλοι που φέρονται να λάμβαναν μεγάλα ποσά. Με ποιον τρόπο «ψάρευαν» τα θύματά τους

Η πολυτελής βίλα στον Βαρνάβα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας

Δικαιούχος του ΙΚΑ φερόταν να έχει λάβει περίπου 9.000 ευρώ από επιδόματα μητρότητας και βοηθήματα τοκετού. Μόνο που όταν κλήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία να καταθέσει, η γυναίκα...............
αποκαλύφθηκε άγαμη, χωρίς τέκνα και χωρίς... ιδέα για τα χρήματα που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό της.
Πρόσωπο που δεν έχει ασφαλιστεί ποτέ στο ΙΚΑ φαινόταν να έχει νοσηλευτεί εκτάκτως σε ιδιωτικό νοσοκομειακό ίδρυμα. Επιταγή ύψους 12.000 ευρώ είχε εκδοθεί για την κάλυψη των εξόδων του και είχε εισπραχθεί -πάντως όχι από τον ίδιο- από υποκατάστημα τράπεζας στην Καλλιθέα.
Αυτές είναι μόνο δύο από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμπλακεί άθελά τους στην απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Οικονομική Αστυνομία αναφέρουν πως τουλάχιστον 500 άτομα εμπλέκονται βεβαιωμένα στην υπόθεση, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια από αυτά γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος από την κομπίνα που έστησαν σε βάρος του Ιδρύματος.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος από την κομπίνα που έστησαν σε βάρος του Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί και σε άλλα υποκαταστήματα.
Υστερα από εισαγγελική διάταξη, τα στοιχεία ταυτότητας των υπαλλήλων που συμμετέχουν στο κύκλωμα και των συζύγων τους δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την 55χρονη Ελένη Μπουραζάνη και τον 63χρονο σύζυγό της Κωνσταντίνο Καραΐσκο που κατοικούν στο Μοσχάτο, την 50χρονη Χριστίνα Πατεράκη που κατοικεί στον Αλιμο, την 52χρονη Χρυσούλα Φέρρα και τον 43χρονο σύζυγό της Παναγιώτη-Αλέξανδρο Αιματίδη που κατοικούν στην Καλλιθέα, την 68χρονη Χριστίνα Σουρίδη που ζει στη Νέα Σμύρνη και την 66χρονη πρώην υπάλληλο Μυρσίνη Θωμάκου που κατοικεί στη Λακωνία.
Τα ένσημα που έγιναν παλάτια για τους υπαλλήλους
Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι των «πρωταγωνιστών», που είτε λάμβαναν μεγάλα ποσά, είτε μεσολαβούσαν σε τρίτους προκειμένου να εκδοθούν επιδόματα και παροχές στο όνομά τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», ο 43χρονος σύζυγος που συνελήφθη φέρεται να έχει εισπράξει περισσότερα από 82.000 ευρώ, χωρίς να έχει ούτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ούτε και την ασφαλιστική ικανότητα. Ηταν εκείνος που το 2011 επένδυσε στην αγορά ταξί - που κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ΙΧ από την αστυνομία.
Η βίλα στο Λαγονήσι διέθετε και αυτή πισίνα, «προστατευμένη» από τα αδιάκριτα βλέμματα
Η βίλα στο Λαγονήσι διέθετε και αυτή πισίνα, «προστατευμένη» από τα αδιάκριτα βλέμματα


Τι εισέπραξαν
Επίσης, κουμπάρα μίας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να έχει εισπράξει 116.000 €, ο άνδρας της 88.000 ευρώ και τα παιδιά της 132.000 €, όλα... δώρα από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Χρήματα φαίνεται να έχουν δοθεί και στην οικογένεια της ταμία του υποκαταστήματος Καλλιθέας: ο άνδρας της έλαβε 22.500 €, η κόρη της 41.000 €, ο γιος της 25.000 €, η νύφη της 96.000, ενώ ποσά έχουν λάβει και οι ανιψιές, οι ξαδέρφες και το... υπόλοιπο σόι. Εξάδελφος άλλης κατηγορούμενης φαίνεται να είχε λάβει οικογενειακώς 720.000 €.
Η αποκάλυψη ότι η «συγχωριανή» τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα των κατοίκων του Βαρνάβα
Η αποκάλυψη ότι η «συγχωριανή» τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα των κατοίκων του Βαρνάβα
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που «ψάρευαν» τους τρίτους, στο όνομα των οποίων εξέδιδαν τα βοηθήματα του ΙΚΑ. Εργαζόμενη σε εταιρεία αισθητικής, που φαίνεται να είχε λάβει παροχές, κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι συνάδελφός της την έφερε σε επαφή με μία από τις κατηγορούμενες, η οποία την έπεισε να λάβει ποσό για νοσήλια, τα οποία τελικά μοιράστηκαν η υπάλληλος του ΙΚΑ και η «ενδιάμεση», δίνοντας και στην ίδια ένα μικροποσό.
«Μια σημαντική υπόθεση απάτης εξιχνιάστηκε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Επιβεβαιώνεται ότι η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιφέρει πάντα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Ν. Μάρκου.
ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
Μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιωθεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες ερευνώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη κυρία του λαϊκού πενταγράμμου φαίνεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών και έπεσε από τα σύννεφα όταν οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν για τις παροχές ύψους 10.000 ευρώ που είχε «λάβει» εν αγνοία της.
ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΒΙΛΑ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
«Παλάτια» κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα
Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη στο Λαγονήσι φαίνεται ότι είναι από... χέρι αρχιτέκτονα. Πολυεπίπεδη κατασκευή, πισίνα που κρύβεται από τα αδιάκριτα βλέμματα, μπάρμπεκιου προστατευμένο από τον καιρό.
Δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως με τον μισθό δημοσίου υπαλλήλου στο ΙΚΑ θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί αυτή η τριώροφη οικοδομή. Ωστόσο, ελάχιστοι στη γειτονιά της στον λόφο Ξελαφτάκη γνώριζαν τι ακριβώς επαγγέλλεται και πώς ζει η γυναίκα. Οπως και οι συναδέλφισσές της, και η ίδια φρόντιζε να κρατάει χαμηλό προφίλ και να μη δίνει αφορμές για σχόλια.
Παρά τα πολυτελή εξοχικά, τα ακριβά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και το ρευστό που διέθεταν, οι υπάλληλοι -κατά κοινή ομολογία- δεν έδιναν δικαιώματα με πολυτέλειες. Στις γειτονιές όπου διέμεναν, τα διαμερίσματά τους ήταν... σεμνά και ταπεινά και στη δουλειά τους φαίνονταν αυτό που λέμε «τύπος και υπογραμμός».
Ολοι φαίνεται να έχουν «πέσει από τα σύννεφα» μετά τις αποκαλύψεις. Οπως μας είπαν ασφαλισμένοι, οι γυναίκες μέσης ηλικίας ήταν κοινωνικές, ευχάριστες και χαμηλών τόνων. «Τίποτα πάνω τους δεν «πρόδιδε» την πολυτέλεια που φαίνεται να απολάμβαναν στη ζωή τους εκτός δουλειάς», μας είπαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας το σημείο που τους σόκαρε περισσότερο: το ποσό των 966.000 ευρώ που έκρυβε μία εξ αυτών σε κουτί από πάνες! Μάλιστα ο σύζυγός της προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης με... την κούτα στο χέρι.
Κατά τα άλλα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων φαίνεται σήμερα να υπάρχουν μικροποσά. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι γυναίκες να είχαν καταλάβει ότι γίνεται έλεγχος σε βάρος τους και να τα... εξαφάνισαν. Ισως γι' αυτό, μία εκ των κατηγορουμένων απέστειλε πρόσφατα μήνυμα προς τον κουμπάρο της, στο οποίο έλεγε: «Με έχουν μεταθέσει στο Παγκράτι, δεν είμαι καλά και αν σε πάρει κανείς από την Αστυνομία και σε ρωτήσει, να πεις ότι έχεις λάβει χρήματα από το ΙΚΑ». Το συγκεκριμένο μήνυμα επεδείχθη στους αστυνομικούς από τον αποδέκτη και επιτάχυνε τις αποκαλύψεις.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Η πολυτελής ιδιοκτησία στον Βαρνάβα
Βίλα με 7 κτίσματα, αίθριο, αυλές, πισίνα και... εκκλησία
Η πολυτελής βίλα στον Βαρνάβα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας, Ελένης Μπουραζάνη, που φέρεται επικεφαλής της ομάδας που δρούσε στο Ιδρυμα, απασχολούσε εδώ και καιρό τους περιοίκους. Οι κάτοικοι του Βαρνάβα δεν κρύβουν ότι υπήρχαν ερωτηματικά για την οικονομική επιφάνεια της ιδιοκτήτριας της βίλας, στην πάροδο Β. Ηπείρου 6.
Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική σύνθεση με 7 κεραμοσκεπή κτίσματα σε διαφορετικά επίπεδα της πλαγιάς, με αίθριο στο κέντρο, αυλές σε κλιμακωτά επίπεδα, που περιστοιχίζονται από παρτέρια, μία πισίνα, ακόμα και μία μικρή... εκκλησία!
Στο χωριό ακουγόταν ότι αυτή η «χλιδή» οφείλεται σε έσοδα από κληρονομιά, από το εφάπαξ του συζύγου της, Κώστα Κ., που ήταν ανώτατος υπάλληλος ΔΕΚΟ, αλλά και από δάνεια. Η αποκάλυψη, ωστόσο, ότι η μυστηριώδης συγχωριανή τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν πολυεμφανίζονται στο χωριό και οι παρέες τους είναι περιορισμένες», λένε οι περίοικοι, «όμως αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο είναι ότι άτομα από την «παρέα αυτή» νοικιάζουν και ανακαινίζουν μαγαζιά με μια ευκολία λες κι έχουν... «χρυσά αβγά»(!) και δείχνουν, γενικά, μια οικονομική άνεση».
Καθημερινό σχεδόν θέμα συζήτησης στα καφενεία είναι ότι υπάρχουν πλήθος παρόμοιες πολυτελείς βίλες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που ανήκουν τόσο σε άτομα που έχουν οικονομική επιφάνεια, αλλά και σε απλούς υπαλλήλους.
«Πώς γίνεται να εμφανίζεται γιος εφοριακού, την περίοδο μάλιστα που ήταν φοιτητής, να αποκτά... έπαυλη (!) και να μην έχουν ακόμη ανοιχτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας;» μας ρωτά με... απορία ένας κάτοικος του Βαρνάβα.
Με αφορμή πάντως την αποκάλυψη για τη βίλα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας, στον Βαρνάβα, «οργιάζουν» οι φήμες ότι σε... «αδιαφανείς συναλλαγές», μάλιστα και μέσω... offshore (!) αλλά και σε εκτεταμένες καταπατήσεις (!) δημόσιων εκτάσεων και ρεμάτων, εμπλέκονται κάποιοι επίορκοι υπάλληλοι πολεοδομίας και δασαρχείων, αλλά και γνωστοί εφοριακοί!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Πώς λειτουργεί το ψηφιακό «εργαλείο» του ΙΚΑ
Ηλεκτρονικό «μάτι» παρακολουθεί τις πιστώσεις που κάνει το ΙΚΑ και ελέγχει το κατά πόσο ασφαλισμένοι εισπράττουν υπέρογκα ποσά χωρίς να τα δικαιούνται. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί σε λειτουργία στο Tαμείο ένα εξελιγμένο σύστημα πληροφορικής, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα ποσά που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως σε έναν λογαριασμό έχει κατευθυνθεί ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό χτυπάει «καμπανάκι» στην κεντρική υπηρεσία. Αμέσως οι υπηρεσίες ελέγχουν το αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δικαιούται τα χρήματα αυτά ή έχει υπάρξει κάποια παρατυπία και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.
Σαφές ήταν το μήνυμα του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «δεν πρόκειται να επιτρέχουμε λειτουργίες παραβατικών συμπεριφορών» και αναφέρθηκε «στη δημιουργία του ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο έχει τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή».
Αναφερόμενος στην υπόθεση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η διοίκηση πρέπει άμεσα να απολύσει τους επίορκους και να δεσμευτούν οι περιουσίες τους γιατί αυτά τα χρήματα είναι των ασφαλισμένων και είναι ιερά».
 http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=59522
ethos.gr, 12/3/2012
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails