Πώς φάγανε τον Μπάμπη...


Μια κλωστή πριν από την άκρη του νήματος που οδηγεί στους ηθικούς αυτουργούς της μαφιόζικης δολοφονίας του επιχειρηματία Μπάμπη Λαζαρίδη βρίσκονται οι διωκτικές αρχές, που με τη βοήθεια της ΕΥΠ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και να μπουν στο μυαλό δύο εκ των εμπλεκομένων στη φαμίλια της ελληνικής «Κόζα Νόστρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», την πόρτα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής πέρασε ακόμη μία φορά χθες το απόγευμα η σύντροφος του Μπάμπη Λαζαρίδη, η Αγγελική Ηλιάδη. Η γνωστή τραγουδίστρια, που είδε τον πατέρα του παιδιού της να εκτελείται τα...


ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου με είκοσι σφαίρες έξω από γνωστό ξενοδοχείο της Βούλας, έφτασε από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση για το μοιραίο βράδυ, αλλά και για τις «δουλειές» και τις «φιλίες» που είχε ο αγαπημένος της.

Η Αγγελική Ηλιάδη παρέμεινε στη ΓΑΔΑ περίπου μία ώρα και έπειτα αποχώρησε για να προλάβει την επόμενη πτήση για Θεσσαλονίκη, καθώς έχει ξεκινήσει εμφανίσεις σε νυχτερινό μαγαζί. Τις επέδειξαν φωτογραφίες, ντοκουμέντα έρευνας; Θα φανεί σε λίγες μέρες...

Η μητέρα του Μπάμπη Λαζαρίδη, η Μαρία, αλλά και η αδελφή του Λίτσα, η οποία ορκίστηκε στον τάφο του ότι δεν θα ησυχάσει αν δεν βρει τους ενόχους, δεν γνώριζαν για την κατάθεση της Αγγελικής. Οπως όμως τόνισαν στην «Espresso», νιώθουν στην καρδιά τους ότι πλησιάζει η ώρα αλήθειας!

Ανθρωπος-κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη φέρεται να είναι ο Γιώργος Τρομπούκης. Ο ίδιος και ο κουμπάρος του Γιώργος Αναγνωστόπουλος, που εκτελέστηκε επίσης πριν από περίπου ένα μήνα στο Γαλάτσι, παρουσιάζονταν δημόσια (γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέβαινε στο παρασκήνιο) ως φίλοι του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Μούσες».

Σε τηλεφ [Ο επικεφαλής της συμμορίας Παναγιώτης Βλαστός.] φωνικές συνομιλίες που είχε ο Γιώργος Τρομπούκης με τον Παναγιώτη Βλαστό και οι οποίες υπεκλάπησαν από την ΕΥΠ, κατονομάζουν τον άνθρωπο που θεωρούν ότι σκότωσε τον Μπάμπη Λαζαρίδη, αλλά και τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο, και φαίνεται να ξέρουν περισσότερα από όσα λένε, όπως και για τη δολοφονία του Γιώργου Αυτιά. Φτάνουν όμως μόνον αυτά; Σίγουρα όχι.

Ο Γιώργος Τρομπούκης λοιπόν είναι ο μόνος από τους τρεις «κολλητούς» φίλους που γλίτωσε τη ζωή του και έπειτα προσπάθησε να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών τους.

Οπως ανέφερε στην «Espresso» η Μαρία Λαζαρίδη, μητέρα του Μπάμπη: «Κοντά στα σαράντα του παιδιού μου με πήρε η Πόπη Μαλλιωτάκη και μου έδωσε το τηλέφωνο του Τρομπούκη, ο οποίος της είχε πει ότι ενδιαφερόταν να μας βοηθήσει να πάρουμε το μαγαζί στα χέρια μας, καθώς ήταν φίλος του Μπάμπη. Το είπα στην κόρη μου τη Λίτσα κι έτσι πήγαμε στον Ασπρόπυργο και συναντήσαμε τον Τρομπούκη. Μας είχε πει ότι θα έβαζε ο ίδιος όσα χρήματα χρειάζονταν για να τελειώσει η ιστορία, να ανοίξει το μαγαζί. Δεν ήθελε να το πάρει ο ίδιος. Ελεγε ότι θα έβρισκε έναν άνθρωπο που θα ενδιαφερόταν να γίνει συνέταιρός μας και θα γνώριζε από νύχτα, κάποιον που του είχαν κάψει το μαγαζί το δικό του».

Σύμφωνα με τη Λίτσα Λαζαρίδη: «Τον Γιώργο Τρομπούκη τον γνώρισα στις 23 Δεκεμβρίου 2008, μετά τη δολοφονία του αδελφού μου. Η Μαλλιωτάκη με πήρε και μου είπε ότι αρχικά είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος την πήρε για να τη συλλυπηθεί. Της ανέφερε μάλιστα ότι δεν ήρθε στην κηδεία, καθώς δεν μπορούσε να δει τον Μπάμπη νεκρό. Ωστόσο με τον Γιώργο Τρομπούκη είχαν μαζέψει 7.000 ευρώ και ήθελαν να πληρώσουν τα έξοδα της κηδείας. Την επόμενη ημέρα την πήρε και ο Τρομπούκης και της είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να μη χαθεί το μαγαζί του φίλου του».
< [Ο Γιώργος Τρομπούκης αποχωρεί από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.] br/>Η Λίτσα πρόσθεσε ακόμη: «Είπε στην Πόπη ότι ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί μου, καθώς με θεωρούσε μαγκάκι και πίστευε ότι μπορώ να σταθώ στη νύχτα. Κατέβηκα έτσι με τη μάνα μου από την Καβάλα στον Ασπρόπυργο, τον συνάντησα αρκετές φορές και πίστεψα ότι αυτός ο άντρας θα με στήριζε να πάρω το μαγαζί του αδελφού μου. Ελεγε ότι θα έβαζε εκείνος τα λεφτά (σ.σ.: περίπου 300.000 ευρώ) για να το ανοίξω μαζί με έναν φίλο του, ο οποίος θα ήταν συνέταιρός μου, τον Ηλία Θάνο. Οπως μου είχε πει, ο άνθρωπος αυτός γνώριζε από νύχτα, καθώς είχε μαγαζί, το οποίο όμως του το είχαν κάψει». Και συμπλήρωσε: «Τον είχα ρωτήσει γιατί όλα αυτά και μου είπε ότι το έκανε για τον Μπάμπη».

Ο Γιώργος Τρομπούκης φέρεται να ήταν παρών -σύμφωνα με τα λεγόμενα της οικογένειας- και στις συζητήσεις που γίνονταν παρουσία του γνωστού ποινικολόγου Μπάμπη Λυκούδη (δικηγόρου του μακαρίτη Λαζαρίδη) και μάλιστα ο ίδιος είχε αναλάβει τα έξοδα του λειτουργού. Μετά η δουλειά στράβωσε και τις «Μούσες» πήρε ο Θοδωρής Λανταβός.

Η Λίτσα Λαζαρίδη επικοινώνησε μαζί του, όταν έμαθε για τη δολοφονία του κουμπάρου του, του Γιώργου Αναγνωστόπουλου, και όπως λέει, ο ίδιος της απάντησε: «Οταν έρθει η σειρά μου, να έρθεις να με κλάψεις». Τόσο απλά...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ- ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ


«ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΕΓΩ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΣΟΥ»

«Δεν έδωσα εγώ την εντολή για τη δολοφονία του Γιώργου» φέρεται να είπε στη χήρα του Αναγνωστόπουλου ο 42χρονος εργολάβος δημοσίων έργων Γιώργος Τρομπούκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της μέσα από τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου κρατείται. Αξιοσημείωτο είναι ότι το τηλεφώνημα έγινε πριν από τη δημοσιοποίηση του χθεσινού ρεπορτάζ της «Espresso», στο οποίο παρατέθηκαν πληροφορίες για τα στ [Ο δολοφονημένος επιχειρηματίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος. ] οιχεία που συγκεντρώνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προκειμένου να στοιχειοθετήσουν αν ο εργολάβος έχει σχέση με την ηθική αυτουργία της πληρωμένης εκτέλεσης όχι μόνο του Αναγνωστόπουλου, αλλά και του Μπάμπη Λαζαρίδη.

Η έρευνα ωστόσο γίνεται με βραδείς ρυθμούς, επειδή, προσωρινά τουλάχιστον, υπάρχει ιδιότυπη «εκεχειρία», εξαιτίας της διαφαινόμενης και ομολογημένης από τον συνήγορό του προθυμίας του Τρομπούκη να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων των συγκατηγορουμένων του στην απαγωγή. Η τηλεφωνική απόπειρα αποσύνδεσής του από την υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Αναγνωστόπουλου πάντως φαίνεται να έπεσε στο κενό, καθώς η χήρα του επιχειρηματία πριν του κλείσει το τηλέφωνο φέρεται να ανταπάντησε ότι στη συνείδησή της τον έχει ήδη καταχωρίσει ως υπαίτιο γι’ αυτό που έγινε.

Ο Αναγνωστόπουλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν καταχρεωμένος στον Τρομπούκη και μόλις έμαθε ότι έχει σχέση με τα λύτρα της απαγωγής, φέρεται να του ζήτησε ακόμη 1.000.000 ευρώ αφήνοντάς του υπονοούμενα αφενός ότι ξέρει, αφετέρου ότι διατηρεί επικοινωνιακούς «αγωγούς» με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που θα έδειχναν ενδιαφέρον. Στη σχετική μεταξύ τους επικοινωνία, διατείνονται οι αξιωματικοί που χειρίζονται τις παράπλευρες υποθέσεις, φαίνεται πως επήλθε ρήξη. Τώρα εξετάζεται αν πριν ή μετά τη ρήξη βρόντηξαν τα πιστόλια.

Εάν στην περίπτωση του Αναγνωστόπουλου το διακύβευμα του χρέους για τον Τρομπούκη ήταν πολλαπλάσια μικρότερης επίπτωσης από την πιθανότητα να αποκαλυφθεί η εμπλοκή του στην οικονομική διαχείριση των λύτρων, ανεξήγητες και χαμηλής αξιοπιστίας παρέμεναν μέχρι πρότινος οι πληροφορίες για ηθική αυτουργία του 42χρονου εργολάβου και στη δολοφονία του Μπάμπη Λαζαρίδη. Αυτό που ήταν ευρέως γνωστό είναι πως ο σύντροφος της Αγγελικής Ηλιάδη ήταν και αυτός καταχρεωμένος στον εργολάβο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω λέγεται ότι αποτελούσε τη μεγαλύτερη παρατράπεζα της νύχτας. Αν και λέγονται πολλά, το ποσό του χρέους δεν έχει προσδιοριστεί.

Μέχρι τώρα το επιχείρημα που αντέκρουε την εκδοχή ότι το διάσημο κοντράτο θανάτου σφραγίστηκε από τον εργολάβο ήταν πως ποτέ και κανένας τοκογλύφος δεν θέλησε ή επιδίωξε την εξόντωση του δανειολήπτη, ανεξάρτητα από το πόσο κακοπληρωτής ήταν, καθώς θα εκμηδένιζε έτσι και την τελευταία πιθανότητα να εισπράξει έστω και μέρος της οφειλής.

Η απάντηση στο γρίφο έρχεται μέσα από τη δικογραφία που συνέταξε το Ανθρωποκτονιών σχετικά με την εντολή εκτέλεσης αλλοδαπού επιχειρηματία με κέντρο διασκέδασης στη λεωφόρο Συγγρού, ο οποίος επίσης χρωστούσε χρήματα στον Γιώργο Τρομπούκη. Ο εργολάβος ανέθεσε το συμβόλαιο θανάτου στον Παναγιώτη Βλαστό, σύμφωνα με τη δικογραφία, έναντι 40.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διαπίστωση ήρθε να προστεθεί ενισχυτικά στις παλιές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτηθεί το ερευνητικό ενδιαφέρον πάνω σε νέα βάση και γύρω από νέα πρόσωπα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΡΑΣ


«Μέσα στην εβδομάδα μάλλον θα γράψουμε “χι” με τον Παπαδά»

«Μαργαριτάρια» εγκλήματος βγάζουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες της ΕΥΠ για την ελληνική «Κόζα Νόστρα», που βρίσκονται σε CD στην 25η τακτική ανακρίτρια. Από τα πειστήρια που εμπλέκουν το συνδικάτο σε συμβόλαια θανάτου ξεχωρίζουν οι διάλογοι του βαρυποινίτη Γιάννη Σκαφτούρου και της φίλης του για την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη στην Κρήτη, οι συνομιλίες Βλαστού και Κατσαγάνη για τον ιδιοκτήτη στριπτιζάδικου Μοχάμεντ, ο διάλογος Τρομπούκη και Βλαστού για τη δολοφονία Αναγνωστόπουλου και για το σχεδιασμό της ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Φάνη Παπαδά. Επίσης στη συνομιλία Βλαστού και Κατσαγάνη εμπλέκεται το όνομα τόσο του εφοπλιστή Μάκη Αγούδημου όσο και του γιου του, ενώ κάνουν λόγο για τα «καλάμια» (τα Καλάσνικοφ) και τα «εργαλειάκια» (όπλα).

Αναλυτικά η συνομιλία Σκαφτούρου και τις φίλης του:
- ΓΕΩΡΓΑ: Είδες με αυτόν τον επιχειρηματία που τον σκοτώσανε;
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Οχι. Στην Κρήτη;
- ΓΕΩΡΓΑ: Ναι.
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Τι; Τους βρήκανε;
- ΓΕΩΡΓΑ: Βρήκανε το ένα διαμέρισμα που είχε αυτός και μάλλον εκεί λέει τον κρατούσανε...
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Ναι. Ο επιχειρηματίας είχε το διαμέρισμα;
- ΓΕΩΡΓΑ: Ναι, ήταν δικό του και τώρα του ’καναν αυτοί εξονυχιστικό έλεγχο, γιατί μπήκαν εκεί μέσα, ήταν αχούρι.
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Ναι.
- ΓΕΩΡΓΑ: Ναι, υποθέτουνε ότι εκεί τον φυλάγανε.
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Μάλιστα.
- ΓΕΩΡΓΑ: Είχε καβάτζα ένα διαμέρισμα.
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Κατάλαβα.
- ΓΕΩΡΓΑ: Κατάλαβα.
- ΓΕΩΡΓΑ: Χμμμ...
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Οπότε είναι γνωστοί του.
- ΓΕΩΡΓΑ: Ναι.
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Μάλιστα. Είπε τίποτα άλλο;
- ΓΕΩΡΓΑ: Ε, είπε μήπως είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών και επί της ευκαιρίας πήρανε και τα λεφτά.
- ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ: Α, μάλιστα.

Από την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του Βλαστού και του Κατσαγάνη προκύπτουν στοιχεία για την πρόθεση δολοφονίας του ιδιοκτήτη στριπτιζάδικου Μοχάμεντ.
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Λοιπόν, άκου να δεις τι θα κάνω...
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Εκεί πάμε, στο φεύγα, στο φεύγα.
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Ναι, αλλά στο φεύγα, ξέρεις τι ώρα όμως αυτός φεύγει από εκεί; Γιατί πλακώνεται στις κόκα κόλες πάνω στα γραφεία με κάτι γνωστούς μου κι έτσι ξέρω εγώ τι κάνουν, έτσι...
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, ωραία.
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Εννιά, με το που φεύγει, 8.30 με 9 το πρωί, χάλια, όταν σου λέω χάλια.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, εκεί, εκεί.
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Εκεί και θα γίνει, ίσως και αύριο το πρωί.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Εντάξει, οπότε είμαστε κομπλέ. Κατάλαβες τι γίνεται;
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Εμείς αύριο το πρωί θα πάμε εκεί με το καλάμι, έτσι;
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Με το καλάμι θέλω και σας κανονίζω εγώ, μόλις περάσει από εκεί θα τον γ..., μόλις φτάσει αυτός εκεί, άκου...
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Ναι.

Οπως προκύπτει από τη συνομιλία του Βλαστού με τον Τρομπούκη, οι δυο τους είχαν μεγάλο μένος για κάποιον που πιθανολογείται ότι είναι ο δολοφονηθείς επιχειρηματίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Είναι πολύ π... πάντως, είναι πολύ μ..., αυτό να το ξέρεις.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ακου, π..., του λέω, αυτό μου ξηγήθηκες σήμερα του λέω, θα σε γ..., λέω. Εγώ του λέω, όταν θα σε πυροβολήσω, του λέω, θα σε πετύχω, του λέω.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Καλά του ’πες.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Λοιπόν εκεί που σε πυροβόλησαν, του λέω, ήταν για να σε χαϊδέψουν, του λέω, π...
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Του το ’πες και χ..., άμα του το πες έτσι.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Και τι σου ’πε; Τι σου ’πε;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ε, τι να μου πει η τ...; Μόλις του ’πα έτσι, τα ’χασε.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Πάγωσε, ναι, αυτό σου λέω ... (ακατάληπτο) είναι και μ..., έτσι;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Λοιπόν, γ... τον, ρε, αυτόν τον τ... Λοιπόν...
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, για λέγε.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Τι να κάνει αυτός; Πότε θα προλάβει να κάνει καταγγελία; Λοιπόν...

Στη συνέχεια της συνομιλίας τους ο Βλαστός με τον Τρομπούκη φαίνεται να γνωρίζουν για το σχεδιασμό δολοφονίας (όπως λέει και το κατηγορητήριο) του επιχειρηματία Φάνη Παπαδά.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Δηλαδή μες στη βδομάδα μάλλον θα γράψουμε «χι» με τον Παπαδά.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Αντε, μακάρι, μακάρι με τον πατσαβούρα αυτόνανε, άμα σε ξοφλήσει τώρα, στ’ α... σου, κατάλαβες τι γίνεται;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι, τώρα στ’ α... μου, ας τον ψοφήσουνε.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ε, ναι, στ’ α... σου, δεν μας νοιάζει εμάς ... (ακατάληπτο). Δεν πάνε να τον γ...; Κατάλαβες; Τι σε νοιάζει εσένα μετά; Κατάλαβες, Γιγαντάκια;

Οπως προκύπτει από το CD της ΕΥΠ, ο Βλαστός κλείνει το τηλέφωνο με κάποιον Πέτρο και μιλάει με τον Κατσαγάνη, με τον οποίο γίνονται αναφορές στο όνομα του εφοπλιστή Μάκη Αγούδημου και του γιου του.

- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ακου, κατ’ αρχήν άκου, αυτός είναι πολύ λεξαντιάρης, αυτός ο ΑΓΟΥ..., ο ΑΓΟΥ..., ακούς; Ξέρουνε ότι δεν πάει καλά οικονομικά, αυτός ο ΑΓΟΥ..., είχε κόντρα με τον άλλονα...
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Μμμ...
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Πρόσεξε τι έχει γίνει, ακούς; Ακου τώρα στα εξηγώ, γιατί δεν καταλαβαίνετε εσείς, είστε κορόιδα, δεν καταλαβαίνετε καθόλου, άκου τώρα, αυτού κοιτάνε αυτά τα θέματα, όλα...
- ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ: Ναι.

Προφυλακίστηκαν και οι πέντε της συμμορίας
Τι υποστήριξαν χθες ενώπιον της 25ης ανακρίτριας

«Δεν έκανα κάτι παράνομο. Ουδέποτε μου είχε πει ο Γιάννης Σκαφτούρος να πράξω κάτι παράνομο, αλλά και να μου το έλεγε εγώ βέβαια δεν θα το έκανα...» Αυτό υποστήριξε χθες απολογούμενη ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών η 28χρονη φίλη του Γιάννη Σκαφτούρου, Πολυτίμη Γεωργά, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπέλα αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι χρόνια φίλη του κρατούμενου των φυλακών Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος της τηλεφωνεί αρκετά συχνά λόγω της ιδιόμορφης σχέσης τους.

«Είναι ευνόητο πως όταν μου ζητάει να τον βοηθήσω, είτε μεταφέροντας σε αυτόν κάποια πράγματα είτε πληρώνοντας κάποιες υποχρεώσεις του παίρνοντας χρήματα από τη μητέρα του, εγώ το κάνω χωρίς δισταγμό, αφού δεν είχα ούτε έχω συναίσθηση ότι έκανα κάτι παράνομο. Καλώς ή κακώς του έχω μεγάλη αδυναμία, είμαστε αρκετά δεμένοι και τον βοηθάω όταν μου ζητήσει κάποια χάρη» ισχυρίσθηκε η κατηγορούμενη, η οποία όπως ανέφερε και στο απολογητικό της υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε παράλληλα με την απολογία της στην ανακρίτρια, όταν ο Γιάννης της ζήταγε να πάρει κάποια λεφτά από τη μητέρα του και να πάει σε κάποιον τρίτο ή να τα στείλει σε κάποιον άλλον συγκρατούμενό του εκείνη το έπραττε χωρίς δισταγμό. Ακόμα η 28χρονη κατηγορούμενη, υποστήριξε ότι από τους συγκατηγορουμένους της γνωρίζει προσωπικά, εκτός από τον Σκαφτούρο, τον κουμπάρο του Βασίλη Στεφανάκο, στο κατάστημα του οποίου εργαζόταν πριν από πολλά χρόνια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «απλώς διεκπεραίωνα ό,τι μου ζητούσε ο Γιάννης, το οποίο βέβαια δεν μου φαινόταν παράνομο».

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι, (Απόστολος Πετράκης, Γιώργος Κατσαγάνης, Γιάννης Θεοδωράκης, Πολυτίμη Γεωργά και Μανώλης Σκαρλάτος), οι οποίοι φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που απήγαγαν τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, ενώ σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου. Οι Απόστολος Πετράκης και Γιώργος Κατσαγάνης τήρησαν σιωπή ενώπιον της ανακρίτριας και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Και οι δύο κατά το κατηγορητήριο συμμετείχαν στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πετράκης είπε στην ανακρίτρια «αρνούμαι τις κατηγορίες και ασκώ το δικαίωμα σιωπής που μου παρέχει ο νόμος». Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμα γνώση του συνόλου της δικογραφίας, αφού η αστυνομία συνεχίζει να στέλνει συμπληρωματικά στοιχεία στο ανακριτικό γραφείο, όπως επίσης δεν έχει λάβει γνώση του περιεχομένου των CD, στα οποία καταγράφονται οι συνομιλίες των μελών της σπείρας. Αντίστοιχους ισχυρισμούς προέβαλε και ο Γιώργος Κατσαγάνης, ο οποίος επιπλέον προσκόμισε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών που αποδείκνυε ότι την ημέρα της απαγωγής ήταν στην Πάτρα. Ωστόσο, άλλοθι προέβαλε στην απολογία του και ο Μανώλης Σκαρλάτος, ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι τις 8 Ιανουαρίου ήταν στη Βιέννη και όλο τον υπόλοιπο Ιανουάριο ήταν στην Κρήτη, με εξαίρεση την 15η Ιανουαρίου, οπότε και πήγε στην Αθήνα για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Ο Σκαρλάτος είπε επίσης στην ανακρίτρια ότι γνώρισε τον Παναγιώτη Βλαστό στις φυλακές Αλικαρνασσού το 2005. Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν σήμερα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δώσουν τις απολογίες τους και οι πέντε (ανάμεσά τους και ο Π. Βλαστός) που κρατούνται ήδη στις φυλακές για άλλες υποθέσεις.


Σε διαθεσιμότητα

Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας έθεσε σε διαθεσιμότητα, ζήτησε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του διευθυντή των φυλακών Χανίων Μιχάλη Κυριακάκη, για τον οποίο φέρεται να υπήρξαν βάσιμες υποψίες ότι μεθόδευε τη μεταγωγή του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων όπου κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Από το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας φαίνεται μια ενοχοποιητική οικειότητα ανάμεσα στον Κυριακάκη και την κατηγορούμενη Ιωάννα Χήρα σύζυγο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.
- ΜΙΧΑΛΗΣ: Ναι και πήρα τώρα, αυτή τη στιγμή μίλησα, της λέω πού είσαι μωρή, λέει είμαι σε ένα συμβούλιο, ... λέω τη μεταγωγή... Στην Αλικαρνασσό, μου λέει, Μιχάλη δεν ξέρεις μου λέει τώρα δεν μπορώ, μας απαγόρευσε ο υπουργός, την άλλη μέρα των εκλογών θα του την κάνω.
- ΧΗΡΑ: Α μάλιστα, ωραία, ωραία, ωραία, κύριε Μιχάλη.
- ΜΙΧΑΛΗΣ: Αρα λοιπόν πες στον κύριο Παναγιώτη όλα ωραία και μοιραίο.
- ΧΗΡΑ: Θα του το πω, θα του πω να σας πάρει τηλέφωνο.
- ΜΙΧΑΛΗΣ: Ετσι κορίτσι μου;
- ΧΗΡΑ: Ναι κύριε Μιχάλη μου, εμείς θα τα πούμε.

Παράλληλα, στη συνομιλία του διευθυντή των φυλακών με τη γυναίκα του Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, ο Κυριακάκης ακούγεται να «πουλάει»... ρουσφέτι για έναν πολίτη του Ηρακλείου που υπηρετεί στη ΣΜΑ, για να μετατεθεί στα Χανιά, και αφήνει να εννοηθεί ότι με τα ίδια «υψηλά μέσα» θα βοηθήσει και τον Παναγιώτη Βλαστό για τη μεταγωγή του. Στη συνομιλία αυτή εμπλέκει τη γυναίκα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Μαίρη, ούτως ώστε αυτή να μεσολαβήσει. Με αφορμή τους επίμαχους διαλόγους από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, ο υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης χθες έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σχετικά µε τα διαλαµβανόµενα στην από 27-05-2009 συνομιλία μεταξύ Μιχάλη ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, Δ/ντη φυλακών Αγιάς Χανίων και ΧΗΡΑΣ Ιωάννας του Σπυρίδωνα διευκρινίζεται ότι πράγματι ο Μιχάλης Κυριακάκης μετέφερε την παράκλησή του στη σύζυγό µου, που εργάζεται ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο μου, να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) στα Χανιά. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει σχέση µε την πραγματικότητα».

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Ολοι οι διάλογοι της μαφίας για την «Espresso»

Tι συζητούσαν Παναγιώτης Βλαστός και Γιώργος Τρομπούκης για τα ρεπορτάζ της εφημερίδας

Η «Espresso» στην πρώτη γραμμή των αποκαλύψεων, αλλά και… στα χέρια της ελληνικής Κόζα Νόστρα! Εδώ και τρία χρόνια το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει την μία επιτυχία μετά την άλλη. Την μία αποκλειστικότητα τη διαδέχεται η επόμενη. Αποκαλύπτει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για όλες τις πολύκροτες υποθέσεις της επικαιρότητας. Ετσι συνάντησε μπροστά της και τις επικίνδυνες υποθέσεις των ανθρώπων της νύχτας με τα ματωμένα συμβόλαια θανάτου, τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, τις άγριες δολοφονίες, τις απαγωγές του βιομηχάνου Μυλωνά, του επιχειρηματία Κυπριωτάκη στην Κρήτη...

Ετσι από την πρώτη στιγμή η εφημερίδα παρακολούθησε καρέ-καρέ και την απαγωγή Παναγόπουλου, κάνοντας εκτενείς αναφορές για τους υπόπτους, το κρησφύγετο, αλλά και τις διαπραγματεύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η «Espresso» ήταν το μοναδικό μέσο στην Ελλάδα που προανήγγειλε τις συλλήψεις στη φοβερή ιστορία την Τρίτη 30 Ιουνίου. Με αποκλειστικές πληροφορίες η «Espresso» αναφέρθηκε και στη μαφιόζικη δολοφονία του ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μπάμπη Λαζαρίδη, ο οποίος ένα χρόνο πριν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα είχε εκφράσει τις υποψίες του ότι θα τον σκότωναν, ότι είχε εχθρούς που επιθυμούσαν να τον «καθαρίσουν». Χρησιμοποιώντας ασφαλείς αστυνομικές πληροφορίες παρουσιάστηκε πρόσφατα και η εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Αναγνωστόπουλου στο Γαλάτσι, ο οποίος έπεσε νεκρός το μεσημέρι της 10ης Ιουνίου από τα πυρά πληρωμένων δολοφόνων που είχαν αναλάβει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών νονών της νύχτας.

Υστερα από αναρίθμητα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και έπειτα από την πρόσφατη εξιχνίαση της σπείρας απαγωγέων του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, φωτογραφικά αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η «Espresso» έχει γίνει... ευαγγέλιο ακόμη και μέσα στις φυλακές!

Τρανταχτή απόδειξη ότι οι απαγωγείς του Παναγόπουλου καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησής τους διάβαζαν συστηματικά «Εspresso» προκειμένου να ενημερώνονται για τις εξελίξεις της υπόθεσης, αποτελεί και το χθεσινό πρωτοσέλιδο-ντοκουμέντο μας. Οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν χθες απεικονίζουν τον εφοπλιστή, σε στιγμές ομηρίας, στο κρησφύγετο των απαγωγέων να κρατά στα χέρια παλαιότερο φύλλο της «Espresso».

Την ίδια στιγμή, μετά την άρση του απόρρητου των συνομιλιών των κατηγορούμενων, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του εγκεφάλου της σπείρας Παναγιώτη Βλαστού με τον Γιώργο Τρομπούκη έχουν ως σημείο αναφοράς την «Espresso», από την οποία φαίνεται να πληροφορούνται για τα «καυτά» θέματα που τους αφορούν.

Στον πρώτο διάλογο ο Βλαστός ενημερώνει τον Τρομπούκη ότι η «Espresso» έγραψε για τη δολοφονία του νονού της νύχτας Γιώργου Αυτιά.

- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Στην «Espresso» ξέρεις ποιος γράφει, όλοι οι αρχισυντάκτες.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ρε και τον Αυτιά … (ακατάληπτο) τον έγραψε η «Espresso», το διάβασες;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι, ναι.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Φωτογραφίζουν τον Σκα, τον Σκα τον Γιάννη, κατάλαβες;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Της π… γίνεται, γ… τα φίλε, γ… τα. Κατάλαβες; Ρε τι έχουμε πάθει με τους π… Γιγαντάκια, άκου, όλα καλά. Κατάλαβες;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Χμμμ.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ασε να δούμε τι θα κάνουμε εμείς.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Εντάξει.

Σε δεύτερο απόσπασμα συνομιλίας ο εγκέφαλος της σπείρας Βλαστός τηλεφωνεί έντρομος στον Τρομπούκη για να του μεταφέρει ότι η «Espresso» αφήνει υπόνοιες πως κρατούμενοι σκηνοθέτησαν την απόπειρα δολοφονίας του διευθυντή φυλακών Κέρκυρας.

- ΒΛΑΣΤΟΣ: Διάβασες «Espresso» σήμερα, διάβασες; Γ… τα, μας έχει γ…, μας λέει για τη βόμβα του πούστη.- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ποιανού;
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Του διευθυντή εκεί πέρα πάνω στην Κέρκυρα, σήμερα έτσι λέει η «Espresso», ότι αυτοί…- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Σώπα ρε!
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, δικιά τους εκεί, μετά λέει τόλμησε ο διευθυντής να τους πάρει τα τηλέφωνα λέει, με του ... (ακατάληπτο) και την άλλη μέρα του βάλανε μπόμπα λέει. Τη γ… γίγαντα. Ρε τι έχουμε πάθει! Αλλά τη χρεώνεται, την έχει χρεωθεί ο ψηλός αυτή.- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ε;
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ο ψηλός, τον ψηλό χρεώνουνε.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Για τη βο…
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Ναι, ναι, ναι.
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Πω, πω τον μαλάκα, θα λέει γ... την ώρα και τη στιγμή που πήγα.
- ΒΛΑΣΤΟΣ: Με το Mercedes κυκλοφοράει; Με το Mercedes;
- ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι.


Ερευνες στο Ζευγολατιό για το κρησφύγετο!

Ενα απίστευτο θρίλερ εξελισσόταν από χθες το απόγευμα στην περιοχή του Ζευγολατιού, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας προκειμένου να εντοπιστεί το κρησφύγετο όπου επί οκτώ ημέρες κρατούταν από τους απαγωγείς του ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος. Η επιχείρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησε γύρω στις 6.00 και μέχρι αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη αφού παρά τις ενδελεχείς έρευνες, δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τις 11.00 το βράδυ κάποιο οίκημα που να ταιριάζει με τις περιγραφές του κρησφύγετου που έδωσε ο 74χρονος εφοπλιστής. Στην επιλογή να γίνουν έρευνες στην περιοχή οι αξιωματούχοι της Ασφάλειας Αττικής είχαν καταλήξει εδώ και μέρες, αποφασίστηκε όμως να γίνουν χθες καθώς κρίθηκε ότι οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, μετά τη γνωστοποίηση της κατάθεσης του εφοπλιστή που αναφέρει ότι πιθανώς να πέρασαν τα διόδια του Ζευγολατιού και με την εικόνα των δραστών πρόσφατη στη μνήμη των κατοίκων υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες για τον εντοπισμό του κρησφύγετου. Ετσι ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών συγκεντρώθηκαν σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων μετά τα διόδια -σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Παναγόπουλου τόση ήταν η απόσταση όπου έστριψαν αριστερά- και με τις φωτογραφίες των δραστών πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και τις επεδείκνυαν στους κατοίκους ρωτώντας τους αν αναγνωρίζουν κάποιον από αυτούς.
Espresso





Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails