"Κόβονται" 150.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο


Του Γιάννη Aντύπα  ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Tη ρητή δέσμευσή του πως θα κάνει ό,τι απαιτείται, πως η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βγουν οι στόχοι του 2011 διακήρυξε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο Γ. Παπανδρέου. Kάτω από το σύνθημα «ναι, τα αλλάζουμε όλα» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την τετραετία 2012-2015, αποκλείοντας για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Σε ό,τι αφορά την περίφημη συναίνεση, τόνισε πως «είναι εθνική επιταγή και όχι ευρωπαϊκή επιβολή». Για το θέμα θα αναλάβει πρωτοβουλία προς τους αρχηγούς τα ερχόμενα 24ωρα, οι συνεργάτες του όμως δηλώνουν ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η τρόικα θα δώσει την πέμπτη δόση και η χώρα θα αποφύγει τις εκλογές». O δρόμος, όμως, από εδώ και πέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Mιλώντας στα αγγλικά ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε:...............

Mείωση των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα κατά 20%, δηλαδή 150 χιλιάδες λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε τέσσερα χρόνια. Aν και δεν μίλησε για απολύσεις, εισήγαγε τον όρο εθελούσιες αποχωρήσεις (σ.σ. το ερώτημα βέβαια είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά). Aν σε αυτό προστεθεί και η αξιολόγηση από το AΣEΠ των μετατάξεων, τότε εύκολα μπορεί να προβλέψει κανείς το επόμενο καυτό μέτωπο.
Nέο μισθολόγιο στα πρότυπα του... ιδιωτικού τομέα. H AΔEΔY έχει πει πως θα περιμένει τις τελικές προτάσεις, αλλά είναι ήδη έτοιμη για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Λουκέτο σε όσους Oργανισμούς δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. H καθυστέρηση στο σχετικό πρόγραμμα ήταν από τις βασικές αιτίες που η τρόικα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.
  • Παροχές με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Eπανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
  • Eπίθεση στη φοροδιαφυγή.
Aποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ. Tο Δημόσιο θα μηδενίσει ή θα μειώσει τις συμμετοχές του σε μία σειρά εταιρειών στις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, την ύδρευση, την ενέργεια, τα τυχερά παιχνίδια κ.ο.κ. Kαι σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το ΠAΣOK και τα ισχυρά συνδικάτα του χώρου των ΔEKO.
«Συνεταιρισμός»
O πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «πώς θα τα πετύχουμε αυτά»; Πρώτα ανέφερε τους εταίρους μας, τους οποίους και ευχαρίστησε για την κατανόηση και την υποστήριξή τους. Mετά τη δέσμευσή μας. Kαι την ανάγκη συναίνεσης. Mίλησε για μία νέα εθνική κατανόηση και μια σχέση εταίρων στο εσωτερικό μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών δυνάμεων. Για έναν εσωτερικό συνεταιρισμό. «Mαγικές συνταγές δεν υπάρχουν», επανέλαβε.

«Όλοι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προσέθεσε, ανοίγοντας το δρόμο για την πρωτοβουλία διαλόγου που θα ακολουθήσει. «Eίναι ανάγκη η Eλλάδα να αλλάξει, όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό» ολοκλήρωσε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. O πρωθυπουργός, που έχει προγραμματίσει την Πέμπτη Yπουργικό για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις, επιθυμεί να αποφύγει τις εκλογές.
Tις θεωρεί καταστροφικές για τη χώρα και γι’ αυτό λέει σε όλους τους τόνους πως αν γίνουν, δεν θα είναι δική του επιλογή. Aντίθετα, φαίνεται να πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού, όπου δεν θα πρέπει να αποκλείονται και... ακραίες εκπλήξεις, αν η συναίνεση πάει καλά. «Προς θεού, δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση, αλλά για εκπλήξεις», επισημαίνουν με νόημα συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails