Απολύσεις στο Δημόσιο με το νέο το Μεσοπρόθεσμο

Summer Academy 2010 [MEETING]

Του Θανάση Παπαδή  ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Aρωμα Eurogroup θα έχει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο από χθες ξαναγράφεται στο υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή από τις Βρυξέλλες, τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και των δύο επικεφαλής της τρόικας, του Π. Τόμπσεν, αλλά και του Κλ. Μαζούχ, σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του προγράμματος που, όπως όλα δείχνουν, θα καθυστερήσει να ψηφιστεί πέραν του αρχικού σχεδιασμού. Αλλωστε παρατάθηκε για μια εβδομάδα η παραμονή του κλιμακίου της τρόικας.

Από χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο με τους γενικούς γραμματείς, αλλά και κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να μπουν νέες κατευθυντήριες γραμμές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα..............

Στην σύνταξή του θα συμμετάσχουν πλέον ενεργά και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πιο ρεαλιστικό και πιο δεσμευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε στις Βρυξέλλες πως το Μεσοπρόθεσμο θα είναι στις βαλίτσες του Γιώργου Παπανδρέου, ως νόμος του κράτους, όταν θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου.
Το καλοκαίρι
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το Eurogroup και η τρόικα απαιτούν από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, σε αποκρατικοποίηση μίας τουλάχιστον επιχείρησης, προκειμένου να δοθεί μήνυμα στις αγορές, όπως επίσης και να ξεκινήσει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω απολύσεων. Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για το Eurogroup και την τρόικα. Απαιτούν εδώ και τώρα πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης ζητούν να υπάρξει πολιτική συναίνεση ενώ, μάλλον το πιο εύκολο από το τετράπτυχο των απαιτήσεων της τρόικας είναι η τοποθέτηση επιτρόπων σε κάθε υπουργείο, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αποκρατικοποιήσεις
Ολοι οι πιστωτές μας δίνουν μεγάλο βάρος στις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε γενικές γραμμές συμφωνούν στην ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα η απαίτησή τους είναι συγκεκριμένη: Εντός του καλοκαιριού να υπάρξει η πρώτη σημαντική κίνηση στον τομέα αυτό, προκειμένου να πεισθούν οι αγορές, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η «εύκολη» αποκρατικοποίηση είναι αυτή του ΟΤΕ. Υπάρχει αγοραστής και υπάρχει και συμφωνημένη τιμή, οπότε το μόνο που απομένει είναι να ενεργοποιήσει το ελληνικό δημόσιο την option πώλησης.

Εισηγμένες
Από εκεί και πέρα ως «ώριμες» προς αποκρατικοποίηση μπορούν να θεωρηθούν και επιχειρήσεις, κυρίως εισηγμένες στο Χ.Α., για τις οποίες δεν τίθεται κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Αυτές είναι η ΕΥΑΘ, της οποίας τα δίκτυα ανήκουν σε ξεχωριστή εταιρεία και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για τον ΟΠΑΠ υπάρχει το ζήτημα της ρύθμισης της αγοράς και των αδειών για νέα και υπάρχοντα παιχνίδια, για τη ΔΕΗ που ενδεχομένως πρέπει να προηγηθεί το «σπάσιμο» της εταιρείας και η απελευθέρωση της αγοράς.

Πάντως για οποιαδήποτε εταιρεία εισηγμένη, η πώλησή της είναι πολύ πιο εύκολη διαδικαστικά από κάποια εκτός Χ.Α. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε στους ομολόγους του -όπως δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιτιέ Ρέιντερς, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, περισσότερο τολμηρό και πιο συγκεκριμένο από το προηγούμενο.
Η εμπιστοσύνη από την πλευρά των πιστωτών μας προς την κυβέρνηση έχει απολεσθεί και ως εκ τούτου θέλουν στο εξής να ελέγχουν την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την τοποθέτηση ενός επιτρόπου από την τρόικα σε κάθε υπουργείο, ώστε να αποφευχθεί ένας πιθανός εκτροχιασμός στις δαπάνες.
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails