Κόσκινο αξιολόγησης στο Δημόσιο

Η διαδικασία της μετάταξης αποτελεί απόλυση από το ΝΠΙΔ ή τη ΔΕΚΟ και επαναπρόσληψη σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, άρα ο μετατασσόμενος θα θεωρείται νεοδιόριστος και θα περνά δοκιμαστική περίοδο, χωρ«Δόκιμοι» υπάλληλοι του Δημοσίου, πιθανότατα για μία τριετία, θα θεωρούνται οι μετατασσόμενοι από τον ευρύτερο στον «στενό» δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα «περάσουν» θετικά την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, τα δύο ή τα τρία πρώτα χρόνια που θα εργαστούν στο Δημόσιο οι μετατασσόμενοι θα τεθούν υπό την αξιολόγηση των προϊσταμένων τους όσον αφορά τη συμπεριφορά, την αποδοτικότητα αλλά και τις σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Εάν μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου η αξιολόγηση είναι αρνητική, τότε ο υπάλληλος θα μπορεί να απολυθεί.Η διαδικασία της μετάταξης αποτελεί απόλυση από το ΝΠΙΔ ή τη ΔΕΚΟ και επαναπρόσληψη σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, άρα ο μετατασσόμενος θα θεωρείται νεοδιόριστος και θα περνά δοκιμαστική περίοδο, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η μισθολογική του εξέλιξη....................
Παρόμοια διαδικασία ισχύει και για τους νεοδιορισθέντες στο Δημόσιο, οι οποίοι περνούν από διετή δοκιμαστική περίοδο. Με την πάροδο των ετών η αξιολόγηση έχει ατονήσει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται «μόνιμοι» υπάλληλοι αμέσως μετά τον διορισμό τους, αφού σχεδόν πάντα η εισήγηση των αρμοδίων είναι θετική κατά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου.
Το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών, σκοπεύει να ελέγξει την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοδιοριζόμενους και να την επεκτείνει και στους μεταταχθέντες. Η διαδικασία της μετάταξης αποτελεί απόλυση από το ΝΠΙΔ ή τη ΔΕΚΟ και επαναπρόσληψη σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, άρα ο μετατασσόμενος θα θεωρείται νεοδιόριστος στο Δημόσιο και θα περνά δοκιμαστική περίοδο η οποία θα διαρκεί 3 χρόνια, χωρίς να επηρεάζεται η μισθολογική του εξέλιξη, αφού θα υπολογίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει στο ΝΠΙΔ από το οποίο προέρχεται.
Μόνο με τη θετική εισήγηση των προϊσταμένων θα δίνεται μετά τη δοκιμαστική περίοδο το «πράσινο φως» για τη μονιμοποίηση του υπαλλήλου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, ανακοινώνοντας την περασμένη Δευτέρα την υπαγωγή των μετατάξεων από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα στο ΑΣΕΠ, τόνισε ότι η αξιολόγηση θα συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων. Δήλωσε, όμως, κατηγορηματικά ότι εάν οι υπό μετάταξη υπάλληλοι κριθούν αρνητικά από το ΑΣΕΠ, βάσει των κριτηρίων που θα τεθούν, τότε θα «κοπούν» από το Δημόσιο, εννοώντας ότι θα υπάρξουν και απολύσεις.
Μετακινήσεις «Καλλικράτη»
Εκτός ρύθμισης οι δημοτικοί υπάλληλοι

Δεν θα υπαχθούν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου μεταξύ δήμων, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις μεταξύ ΟΤΑ, καθώς και οι μετατάξεις από ΟΤΑ στο Δημόσιο αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα, οπότε δεν θα υπαχθούν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μετακινήσεις του «Καλλικράτη» έχουν εξαιρεθεί από την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», στην οποία υπολογίζονται οι μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ στον δημόσιο τομέα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails