Αποσύνδεσε το θέμα δανείου-ενέργειας ο Γ.Μανιάτης


Δεν υπάρχει στο κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης οποιαδήποτε νύξη για συσχέτιση των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο  υφυπουργός, «ουδέποτε τέθηκε και δεν υπάρχει στο κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης οποιαδήποτε νύξη για συσχέτιση των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας».
Με την τοποθέτηση αυτή ο υφυπουργός προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους της χώρας και τις απαιτήσεις των πιστωτών μας να εισπράττουν τα χρήματα τους από τα έσοδα του κράτους μέσω ειδικού λογαριασμού.
Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός επανέλαβε την πρότασή του, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων να μην διατεθούν για την εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών του Δημοσίου αλλά για το σχηματισμό ενός Ταμείου για το ασφαλιστικό.
Επιπλέον ο υφυπουργός δήλωσε ότι............
πρόκειται να προκηρυχτούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες
υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας το επόμενο εξάμηνο. Για τους διαγωνισμούς των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ο υφυπουργός δήλωσε ότι η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 2 Μαρτίου και αργότερα προς τα τέλη του 2012 με αρχές του 2013 εφόσον υπάρχουν τα στοιχεία από τις έρευνες θα γίνουν  και οι προκηρύξεις για τις γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευτεί μετά την εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην Εφημερίδα της ΕΕ η προκήρυξη για την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου. Για τις τρεις περιοχές που έχουν προκηρυχθεί ήδη στην εφημερίδα της
Κυβέρνησης ο Γ. Μανιάτης δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και από ξένες πρεσβείες. 

Αναφορικά με την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η
κυβέρνηση επέλεξε σωστά, να ξεκινήσει τις έρευνες από εκεί που πιθανολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη. Δεν θα ήταν σώφρον σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη η κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υφυπουργός, «Καμία εταιρία δεν θέλει να παίξει τα κεφάλαιά της εκεί που το τοπίο είναι ασαφές. Η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους ή περιοχής που έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά θα γίνουν με την καθοδήγηση του υπουργείου
Εξωτερικών».

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι στην πολιτική των ερευνών υπάρχει πλήρης εθνική συναίνεση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Επανέλαβε τέλος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, η Ελλάδα μπορεί σε βάθος χρόνου να καλύπτει έως το 30% των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας έτσι 3- 4 δισ.
ευρώ ετησίως από τα 10 δισ. ευρώ, που δαπανώνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails